طلا و درمان سرطان
نانو پزشكي يك صنعت بسيار وسيع است كه سطح فروش محصولات آن در سال 2004 به سقف 8/ 6 ميليارد دلار رسيد، حدود 200 شركت در اين زمينه، با 38 محصول در سراسر دنيا وجود دارند، سالانه دست كم 8/ 3 ميليارد دلار در اين زمينه سرمايهگذاري ميشود. از آنجاييكه Nano medicine رشد روزافزونی دارد، قطعاً تاثير بسزایی بر روي اقتصاد خواهد داشت.

كاربرد پزشكي ريزذرات طلا
1): درمان سرطان: تصویربردازی و درمان مولکولی
دانشمندان دانشگاه ادينبرو اسکاتلند موفق گردیده اند که داروي شيميدرماني را به طور متمرکز درون سلول سرطاني فعال کنند.
آنها براي اين کار ريزذرات يا نانوذرات طلا را در محفظهاي شيميايي قرار داده و آن را با موفقيت به داخل سلولهاي سرطاني مغز گورخرماهي رساندند.
به اين ترتيب شيميدرماني فقط سلولهاي سرطاني را هدف قرار داد بدون اين که به سلولهاي سالم آسيب برساند و ايجاد عوارض جانبي کند.
دکتر "آسير اونچيتي-بروچتا" سرپرست اين تحقيقات مي گويد: ما خواص تازهاي در طلا کشف کردهايم که قبلا کاملا ناشناخته بود و يافتههاي ما نشان ميدهد که طلا به خوبي و بدون ضرر ميتواند دارو را به داخل سلول هدایت کند.
وي افزود: هنوز براي اينکه بتوان اين کار را براي بيماران انجام داد بايد کارهاي زيادي انجام دهيم اما اين يک قدم رو به جلو است و ما اميدواريم که جراحان بتوانند در آينده چنين چيزي را در بدن کار بگذارند و فقط داروي شيميدرماني را داخل سلول سرطاني فعال کنند و از عوارض آن در بافتهاي سالم جلوگيري کند.
دکتر ايان مککارتي (Ian McCarthy) از انجمن تحقيقات سرطان انگليس ميگويد : اين روشها به خصوص در مورد تومورهاي مغز و سرطانهايي که دسترسي به بافت ناسالم دشوار است به پيشرفت درمان کمک مي کند. قدم بعدي اين است که آيا استفاده از اين روشها در انسان مضر است يا خير، عوارض کوتاه مدت و درازمدت آن چيست و آيا اين روش بهتري براي درمان سرطانهاست يا نه.
يکي از مهمترين مشکلات در درمان سرطان اين است که همراه با سلولهاي سرطاني سلولهاي سالم هم از بين ميروند. در شيميدرماني، دارو به تمام بدن ميرسد در حالي که هدف فقط سلولهاي سرطاني است.
در پرتو درماني ميتوان محل تابش پرتو را محدودتر کرد اما در هر حال پرتو به برخي سلولهاي سالم هم آسيب ميرسانند.
در جراحي گاهي برداشتن تومور نيازمند قرباني کردن بخشي از بافت سالم اطراف آن است که مثلا در تومورهاي مغزي از بين رفتن اين بافتها ميتواند باعث از بين رفتن برخي عملکردهاي فردي شود. علاوه بر اين جراحي ممکن است تعدادي سلول سرطاني را جا بگذارد. به همين دليل در بسياري موارد جراحي با شيمي درماني يا پرتو درماني تکميل ميشود.
اين باعث ايجاد عوارض جانبي شديدي براي بيماران مي شود، عوارضي که بخشي از آن محصول از بين رفتن سلولهاي سالم است.
بنابراين در سالهاي اخير روشي که بتواند فقط سلولهاي سرطاني را هدف قرار دهد به يکي از خطوط مقدم تحقيقات سرطان تبديل شده است.
طلا عنصري است که به ندرت با مواد ديگر واکنش شيميايي ميدهد. به هم دليل در بدن ايجاد واکنش حساسيتي يا ايمني نميکند، کوچک است و سمي هم نيست.
نانوذرات طلا يکي از بهترين داروبرهايي است که تا به حال شناخته شده است. اين ذرات طلا را ميتوان به يک رزمناو تشبيه کرد. وقتي يک رزمناو به جنگ ميرود، آن را با انواع و اقسام موشکهاي هدايت شونده مجهز ميکنند. اگر اين رزمناو ذره طلا باشد، يعني اينکه بسيار کوچک (يک صدم اندازه گلبول قرمز) و رادارگريز است و ميتواند از موانع طبيعي و فيزيولوژيک بدن يا بافتهاي سخت بگذرد.
سلولهاي سرطاني، آنتنهايي (گيرندههايي) دارند متفاوت با سلولهاي طبيعي، که با آنها رد مواد مورد نظر خود را ميگيرند. دانشمندان براي مبارزه هوشمند با سلولهايي سرطاني از اين آنتنها به عنوان نقاط هدف استفاده می نمایند. به اين منظور رزمناو يا همان ريزذرات طلا را با موشکهايي که اين آنتنها را رديابي کرده مجهز ميکنند. به عبارت ديگر مجموعهاي از مولکولهاي مختلف روي اين ريزذرهها سوار ميشود که هر کدام کارکرد خود را دارد.
همچنين اين رزمناو تجهيزاتي دارد که بتواند خود را به سلول سرطاني برساند و همراه با سلاحهايش از ديواره سلول بگذرد،(اندوسيتوز)، يا روي سلول سرطاني را نشانه بگذارند که ديگر سلولها و مولکولهاي بدن بتوانند آن را شناسايي کنند. کوچکي اين ذرات به آنها امکان مي دهد از سوراخهاي کوچک ديواره سلولهاي سرطاني بگذرد و وارد آن شود.
گاهي ميتوان از اين ريزذرات طلا که وارد سلول شده به عنوان ستون پنجم استفاده کرد که موقعيت سلول سرطاني را نشان ميدهد و بعد با پرتو ليزر به آن حمله کرد. اين پرتو ليزر باعث گرم شدن و جوش آمدن آب درون سلول می گردد و در آن ايجاد حباب ميکند. حبابها بزرگ شده و ميترکند و به سلول سرطاني آسيب ميزنند. گاهي هم اين ذرات و سلاحهاي همراه مانع از تقسيم شدن سلول سرطاني ميشوند.
برای خرید انواع انگشتر عقیق به سایت irangemland.com مراجعه نمایید.
2): دارو رساني (سيستم ارسال دارو)
مراكز تحقيقاتي، آزمايشات خود را بر روي داروسازي در راستاي ارتقاي سطح فراهمي زيستي ذرات و ملكولهاي نانو متمركز كردهاند. فراهم زیستی (Bioavailability) عددی متعارف برابر با درصد یا بخشی از یک دوز دارو میباشد که بصورت فعال به گردش خون سیستمیک میرسد.
دارو رساني بر روي به حداكثر رساندن فراهمي زيستي در محلهاي خاصي از بدن و در یک دوره مشخص تاكيد دارد. دستيابي به اين امر از طريق هدفيابي ملكولي به وسيلهي ابزارهاي نانو مهندسي امكانپذير ميشود زيرا هدفيابي و دارو رساني ميبايستي در مقياس سلولي انجام شود. سالانه بيش از 65 ميليارد دلار به دليل فراهمي زيستي ضعيف به هدر ميرود. تصويربرداري داخل بدن (in vivo imaging) نیاز به ساخت دستگاهها و ابزار خاص دارد. با استفاده از عوامل تباين ريزذرات، تصاوير "فرا صوت Utrasound" و ام.آر.اي MRI از توزيع و تباين بيشتري برخوردار خواهند شد. پيشرفتهاي آيندهي نانو تكنولوژي خارج از تصور است.
با استفاده از سيستم دارو رساني ريز ذرات ليپيد يا پليمر، خواص دارويي و درماني داروها را ميتوان بهبود بخشيد. قدرت سيستمهاي دارو رساني، همان توانايي آنها در بهبود وضعيت فارما كوكينتيك ميباشد. ريزذرات داراي ويژگيهاي غيرمعمولي هستند كه ميتوان از آنها در بهبود دارو رساني استفاده كرد. در حاليكه ذرات بزرگتر از بدن دفع ميشوند، سلولها، ريز ذرات Nanoparticles را به دليل اندازهي كوچكشان جذب ميكنند. مكانيزمهاي دارو رساني پيچيدهاي كشف شدهاند كه شامل توانايي جذب دارو از طريق غشاي سلولي و به داخل سلول سيتوپلاسم ميشود. كارايي دارو و شيوه درمان از اهميت بالايي برخوردار است زيرا بسياري از بيماريها تا حدود زيادي به فرايندهاي داخل سلول بستگي دارند و تنها از طريق داروهايي كه توانايي ورود به سلول را دارند ميتوان از پيشرفت آنها جلوگیری کرد. داروها وارد بدن شده و تنها هنگام مواجه شدن با علائم خاص فعال ميشوند. به طور مثال، داروهايي كه قابليت انحلال ضعيفي دارند با سيستم دارو رساني جديدي جايگزين ميشوند كه در محيطهاي آب دوست "Hydrophilic" و آب گريز "Hydrophobic" داراي قابليت فعاليت باشند. همچنين اين احتمال وجود دارد كه دارويي موجب آسيبديدگي بافت شود اما با سيستم دارو رساني و آزادسازي تنظيمشدهي دارو اين مشكل نيز برطرف ميشود. در صورت دفع سریع دارو از بدن، بيمار مجبور به مصرف بيشتر دارو ميشود، اما به وسيلهي سيستم دارو رساني، ميتوان ميزان دفع را بهوسيلهي بهبود وضعيت فارماكوكينتيك دارو كاهش داد. توزيع زيستي "Biodistribution" ضعيف از جمله مواردي است كه بر روي بافتهاي سالم از طريق توزيع گسترده دارو، تاثير ميگذارد، اما ريزذرات در سيستمهاي دارو رساني ميزان توزيع گستردهي دارو و تاثير بر روي بافتهاي غيرهدف را كاهش ميدهد.
اگر می خواهید در مورد سنگ زمرد بیشتر بدانید
این مطلب را بخوانید
سنگ زمرد
3): جراحي
در دانشگاه رايس در آزمايشگاه از یک روش خاص براي متصل كردن دو تكه از بافت استفاده ميشود. به طور مثال به منظور آزمايش، دو تكه بريده شده از گوشت مرغ در كنار يكديگر قرار ميگيرند به گونهاي كه دو لبه به طور كامل بر هم منطبق شوند. سپس مايعي سبز رنگ، حاوي نانوپوستههاي پوشانده شده با لايهاي از طلا بر روي شكاف آن ريخته ميشود. پس از آن اشعهي ليزر مادون قرمز در طول شكاف و بر روي اين ماده تابانده ميشود در نهايت اين دو قسمت به يكديگر پيوند ميخورند. با استفاده از اين روش، مشكل معمول خونريزي عروق پس از انجام عمل جراحي حل ميشود.
در عملهاي جراحي قلب و كليه زمانی که جراح قصد بخيه كردن دو لبهي شريانهاي بريده شده را دارد اين روش به او كمك فراواني خواهد كرد.
4): تصويرسازي
رديابي حركات در تعيين چگونگي انتشار دارو و متابولیسم مواد كمك بسيار مفيدي است. از آنجاييكه پيگيري گروه كوچك سلولها در بدن دشوار است، دانشمندان از سلولهاي رنگي استفاده ميكردند. به اين منظور ميبايستي سطح انرژي اين رنگها به وسيلهي طول موج مشخص نور بالا برده شود تا حالت درخشان پيدا كنند. از آنجا که رنگهاي متفاوت، فركانسهاي مختلفي را جذب ميكنند، به تعداد سلولهاي بدن، به منابع نوري نياز بود. شكل ديگر علائم درخشايي(درخشايي: خاصيت ساطع كردن نور، بدون همان مقدار گرمازايي) است. اين علائم، ذرات كوانتومي هستند كه به پروتئينهاي نفوذ كننده به داخل غشاء سلولي متصل ميشوند. ذرات اندازههاي متفاوت دارند كه ممكن است از مواد راكد زيستي ساخته شده باشند. اين ذرات داراي خواص ريز ذرات نانو هستند و رنگ آنها ارتباطي با اندازهشان ندارد.
5): كليه شناسي به كمك ريز ذرات نانو
كليه شناسي به كمك ريز ذرات نانو شاخهاي از نانوتكنولوژي است كه با موارد زير در ارتباط ميباشد.
- مطالعه ساختارهاي پروتئيني در سطح اتمي
- ابداع يا بهكارگيري روشهاي تصويربرداري به كمك نانوتكنولوژي به منظور مطالعه و بررسي فرايندهاي سلولهاي كليه
- كاربرد روشهاي درماني به كمك نانوتكنولوژي و استفاده از ريزذرات به منظور درمان بيماريهاي متفاوت كبدي.
- ابداع و به كارگيري مواد و ابزارهايي در مقياس اتمي كه داراي قابليت تشخيص و درمان بيماريهاي كليوي باشند، بخشي از برنامههاي آتي نانوتكنولوژي به شمار ميآيد.
با شناخت خواص فيزيكي و شيميايي پروتئينها و ديگر ملكولها در سطح اتمي سلولهاي متفاوت كليه، روشهاي درماني جديدي به منظور مبارزه با بيماريهاي كليوي كشف خواهند شد.
در سایت irangemland.com می توانید زیباترین سنگ های قیمتی را با کیفیت عالی خریداری نمایید.
سایر مقالات
داستان طلا
سنگ درمانی
تاریخچه بولگاری
آنچه که باید درباره گردنبند بدانیم
گرانترین گنج های کشف شده تاریخ
گوهر شب چراغ از کجا سرچشمه می گیرد