قطعاً تا به حال درباره سنگ عقیق سلیمانی یا باباقوری از گوشه و کنار چیزهایی شنیده اید. سنگی که دارای طرح و نقش های خاصی است. اما آیا چیزی درباره ویژگی ها، روش تشخیص و خواص عقیق سلیمانی نیز می دانید؟ آیا از خاصیت رفع چشم زخم این نگین ارزشمند آگاهی دارید؟ خواص اعجاب انگیز دیگر این سنگ چیست؟ تفاوت عقیق سلیمانی با باباقوری چیست؟
سنگ عقیق یک عضو از زیر مجموعه های کوارتز ها محسوب می شود که در رتبه بندی سنگ ها بر اساس سختی مثل سنگ کریستال کوارتز 7 درجه سختی دارد، این نام برگرفته از نام یک رودخانه به نام آگات (agate) در سیسیل که یک شبه جزیره است، می باشد. به احتمال زیاد در زمان گذشته نخستین مکانی بوده که این سنگ در آن مشاهده و استخراج شده است. این سنگ دارای خانواده ای متفاوت می باشد که آن را سنگ های نیمه شفاف تا مات می سازند و هر یک اشکال و فواید درمانی و ماورایی خاصی دارند. مهم ترین و مشهورترین نوع این سنگ متعلق به یمن می باشد اما اکنون کشورهایی چون هند، برزیل و پاکستان وارد کننده این گوهر به ایران هستند. البته این سنگ قیمتی کاربردهای مختلف و انواع گوناگونی دارند که از انواع آن می توانیم به عقیق سلیمانی اشاره نماییم. در ادامه این نوع را به شما معرفی می نماییم که در ایران با نام باباقوری هم شناخته شده است.
در پاسخ به این سوال که عقیق سلیمانی چیست باید گفت که در واقع این سنگ نوعی خاص از عقیق می باشد که رگه های متنوعی در خود دارد. رگه های موجود در این گوهر، یک گستره وسیع از رنگ ها شامل خاکستری، سفید، سیاه، آبی، زرد، صورتی، قرمز را می سازند. این سنگ قیمتی به دلیل خاص و متفاوت بودن رنگ بندی اش در بین مردم محبوبیت خاصی دارد. در برخی موارد گونه های استخراج شده به علت خاصیت رنگی بینظیر و منحصر به فرد خود در موزه های مهم نگه داری می گردند. در متون دینی و روایات مختلف همراه داشتن زیورآلات با سنگ های عقیق بسیار مورد سفارش قرار گرفته است. برخی به اشتباه عقیق سلیمانی و باباقوری را یکسان می دانند اما باید بدانید که عقیق باباقوری نوع خاصی از عقیق سلیمانی است که رگه ها و طرح های ایجاد شده روی آن همانند چشم می باشد.
جَزع یمانی نوعی از سنگ یمنی می باشد که سنگی مات با رنگ قهوه ای تیره است و ممکن است دارای رگه هایی نیز باشد ولی نباید با عقیق سلیمانی اشتباه بگیرید. سنگ عقیق سلیمانی یا سنگ باباقوری اغلب دارای رگه های سیاه و سفید هستند. بعضی سنگ های باباقوری طبیعی اند اما خیلی از این نوع سنگ را با لکه دار کردن یا رنگ کردن به وجود می آورند. در گذشته از این گوهر، مهره مدور سیاه و سفیدی می ساختند که به شکل و رنگ چشم گوسفند مرده بوده و برای پیشگیری از چشم زخم در گردن کودکان آویخته و یا گاهی برای زینت استفاده می شده است.
عقیق سلیمانی به شکل دامله یا گنبدی تراش و به فروش می رسد البته تراش فرونقش و برجستهآذین نیز برای این سنگ استفاده می شود. این گوهر، با نام خلنگ یا قلنج نیز شناخته شده است. واژه خلنگ به معنای سیاه و سفید می باشد. در زبان عربی و همچنین در متون کهن فارسی به سنگ باباقوری، جَزع نیز گفتهشده است.
برای مشاهده و خرید انواع سنگ عقیق سلیمانی اینجا کلیک نمایید
همان طور که گفته شد عقیق سلیمانی یا باباقوری نوعی از عقیق است که دارای رگه می باشد. سبب این نام گذاری (باباقوری) روی عقیق سلیمانی این است که طرح چشمی درون چنین نوع نگینی وجود دارد که مقداری هاله اطراف آن فراگرفته است. در اعتقادات و فرهنگ مردم عده ای بر این باورند که این سنگ احتمال دارد برای انسان خوش بیاری یا بد بیاری بیاورد. در نتیجه به احتمال فراوان بخشی از همین ویژگی ها سبب شده است که برای دفع چشم زخم انگشتری شان را به سنگ عقیق سلیمانی مزین می کنند.
عقیق سلیمانی در انواع و اشکال متفاوتی وجود دارد که با توجه به رنگشان کاربردشان هم متفاوت می باشد اما همگی خواص عقیق سلیمانی را دارا می باشند. اکنون انواع و اقسام آن را با کاربرد هایشان بررسی می کنیم :
1): فارسی: به دلیل مشهور بودن این نوع بین ایرانیان به آن فارسی گفته می شود. این نوع از لحاظ قیمت از باباقوری حبشی گران قیمت و از نوع بقرانی ارزان تر می باشد. این نوع عقیق که از انواع عقیق سلیمانی می باشد در جواهراتی که برای کودکان می سازند کاربرد دارد و چشم بد را از آن ها دور می سازد.
2): بقرانی: این نوع از نایاب ترین انواعش است که دارای سه رنگ قرمز، بلوری شفاف سفید مرجانی می باشد. البته در برخی موارد یکی از رنگ های سیاه، زرد و یا سبز نیز در برخی از آنان دیده می شود. همینطور خط هایی که روی این مدل از عقیق وجود دارد صاف و راست می باشد.
3): معرق: این مدل دارای رگ های باریک و زیبای بسیاری است که از تلفیق رنگ های سیاه، قرمز و سفید تشکیل شده است. احتمال دارد رگه هایی شبیه درخت یا حیوانات روی این نوع عقیق سلیمانی دیده شوند.
4): غروانی: از انواع سنگ عقیق سلیمانی می باشد که به دلیل مساحت زیاد و ابعاد بزرگش قابل تراش دادن نمی باشد. به همین علت این سنگ برای جواهر آلات استفاده نمی گردد بلکه از این نوع برای زینت دادن ویترین ها، آکواریوم ها و یا ساختن ظرف های سنتی استفاده می شود دارای رنگ های بی نظمی است.
5): بسلی: از مشخصات آن این است که لایه ی پایین و بالای آن به رنگ سیاه و قرمز است و میان آن دو خط های سفید رنگی وجود داشته باشند.
از گذشته تاکنون در ملل مختلف و قبایل متفاوت جهان عقیق را سنگی مقدس و روحانی می دانند و آن را در نزدیک خود نگه داری می کنند. همچنین اعتقاد این قبایل بر محافظت این سنگ در برابر خطرات و بلا ها بوده است. و برای رونق کسب و کار و درآمد افزایی از خواص عقیق سلیمانی و انواع دیگر آن بهره می جستند. همچنین احادیث فراوانی از ائمه اطهار(ع) و پیامبر اکرم (ص) در مورد این نگین نقل شده و از این سنگ به عنوان سنگی با اهمیت شناخته می شود.
جبرئیل بر پیامبر (ص) فرود آمد و عرض کرد: ای پیامبر، خداوند بر تو درود می فرستد و می فرماید که : انگشترت را درون دست راستت قرار بده و سنگ آن را نیز عقیق قرار ده و همچنین به پسرعمویت علی هم بگو که انگشتر خود را در را در دست راست بگذارد و نگینش را نیز از این سنگ قرار بدهد. پیامبر اکرم (ص) پیغام جبرائیل را به حضرت علی (ع) رساندند. امیر المومنین (ع) عرض کردند: یا رسول الله سنگ عقیق چیست؟ پیامبر اکرم (ص) فرمودند : عقیق نام یک کوه یمن می باشد.
امام رضا (ع) فرموده اند: سنگ عقیق فقر و تنگدستی را برطرف می نماید و در دست داشتنش باعث از بین رفتن نفاق می گردد.
از امام صادق (ع) نقل شده است که اگر کسی انگشتر با سنگ عقیق در دست کند، عاقبتش ختم به خیر و خوبی است و در مسافرت ها سبب امنیت است و کسی که انگشتر عقیق در دست کند پریشان نمی شود. موجب ایمنی است.
در لغتنامه دهخدا در مورد سنگ باباغوری یا جزع اینگونه آمدهاست: مهرهٔ یمانی که در او سفید و سیاه باشد. (از متن اللغة). شبه پیسهٔ یمانی که چشم را در سپیدی وسیاهی به وی تشبیه شده است و اگر بر آن موی زنی که زادن بر او دشوار گردد پیچند در ساعت بزاید. (منتهی الارب). شبه پیسهٔ یمانی که چشم را در سپیدی و سیاهی به وی تشبیه دهند و مهرهٔ سلیمانی گویند. (ناظم الاطباء). مهرهٔ سلیمانی که سفید و سیاه باشد. (از غیاث اللغات) (آنندراج). مهرهٔ یمنی. (محمودبن عمر ربنجنی). مهرهای است یمانی منسوب به چشم شاهدان. (شرفنامهٔ منیری). مهرهای است معروف که در او سواد و بیاض هست مثل رگها و در معدن عقیق یافت میشود. (از بحرالجواهر). مؤلف تحفة المؤمنین آرد: سنگی است که از یمن و حبشه خیزد و در او شبیه به چشم و طبقات او خطوط مستدیرهٔ سفید و زرد و سرخ و سیاه ظاهر است و به فارسی قسمی از آن را باباغوری گویند و قسمی سلیمانی است و ظاهراً عینالهر نیز نوعی از جنس او باشد. در سیم گرم و خشک و جالی و باحده است و باعث بیداری و جهت یرقان و منع خواب و جهت عسر ولادت پیچیدن آن به موی زنان مؤثر باشد و تعلیق او بر اطفال مورث سیلان آب دهن و رفع امالصبیان و نگاه داشتن او مورث خصومت مردمان با دارندهٔ او و دیدن خوابهای هولناک است و رافع لقوه و سنون او جهت تنقیه و جلای دندان و ذرور او قاطع خون و جهت رویانیدن گوشت و بردن لحم فاسد و اکتحال او جهت رفع بیاض و نزول آب نافع است؛ و آن را دو قسم است، یمانی و چینی. (از شرح قاموس) (از تحفهٔ حکیم مؤمن). و رجوع به تذکرهٔ داود ضریر انطاکی ص ۱۰۹ و قاموس کتاب مقدس و مخزن الادویه شود. بهترینش یمانی است و وزنش به عقیق نزدیک و سفید و سیاه و سرخ و آمیخته به الوان باشد. (از نزهة القلوب). شَبَه. شَوَق.
لغتنامه دهخدا در ادامه میافزاید: بیرونی آرد: سنگی است که در صلابت از دیگر سنگها برتری دارد و وزن آن در اصطلاح ما با قیاس بقطب ۶۳۱۸ است؛ و از معادن عقیق در یمن استخراج میشود و گویند: آن دو را با هم شباهتی است و نیز گویند: در معادن عقیق هند هم یافت میشود و اقسامی دارد که کمیابترین آن معروف به جزع بقرانی است، که خطوط آن مستقیم و بدون کجی امتداد دارد؛ و صفحات آن از سه رنگ قرمز و مرجانی سفید و بلوری شفاف تشکیل شده که گاهی یک رنگ سیاه یا سبز یا زرد در بعض انواع آن وجود دارد و تمام رنگهای مذکور طبیعی است و آن که بجز سه رنگ اصلی داشته باشد کمتر یافت میشود. حمزه گوید: جزع را بفارسی قلنج گویند و بقرانی باکری را هلنج ولی لفظ خلنج اختصاص به جزع ندارد بلکه هر موجودی را که خطهای رنگین و شکلهای مختلف باشد خلنج گویند چنانکه به زرافه و روباه و جز آن اطلاق شود بلکه این لفظ به چوبهای رنگین بیشتر اختصاص دارد و نوع رقیق را برای ساختن دستهٔ کارد و خنجر بکار میبرند؛ و یک قسم آن را جزع فارسی گویند بدانجهت مردم آنجا بیشتر بدان تمایل دارند و این قسم از بقرانی کم بهاتر و جزع حبشی در مرتبه پستتر از این است؛ و قسم دیگر بسلی است. نصر گوید: آن را در زیت جوشانند تا رگهایش استوار گردد؛ و بعقیدهٔ کندی، معدن همهٔ اقسام آن نزدیک به معادن عقیق است و تمامی آنها را یک یا دو روز در عسل میپزند تا رگهایش باز شود و اگرچنین باشد نزدیک است به آنچه در باب کیمیا آمدهاست که قسمی از سنگها در جوف زمین نمو میکند و قسمی کاهش مییابند و بعضی از آنها همچون جزع از رنگی به رنگ دیگر درآیند. قسم دیگر از جزع را غروانی گویند که رنگهای درهم دارد و طول و عرض آن بسیار و قطعههای بزرگی از آن یافت شده که از آن ظرفهایی ساختهاند که بگفتهٔ کندی گنجایش سی و اندی رطل آب داشتهاست و نصر قسم دیگری بنام جزع معرق ذکر کرده و شاید این صفت بجهت بسیاری رگهای آن باشد. هم او گوید: بیشتر آنچه در دست است از قسم اخیر میباشد که رگهای باریک موئین با رنگهای مختلط سیاه و قرمز و سفید و گاهی صورت درخت یا حیوان در آن دیده میشود؛ و در کتاب الاحجار آمده که جزع را معدنی است در چین که بجهت بدیمنی به آن نزدیک نمیشوند و تنها مردم بیچاره آن را استخراج میکنند و به سرزمینهای دیگر میبرند، زیرا آن را مورث غم و اندوه میپندارند.
قیمت سنگ های قیمتی خیلی قابل اندازه گیری نیست. بحث قیمت برای سنگ و انگشتر عقیق سلیمانی بسیار پیچیده است. این سنگ از لحاظ قیمت، چندان قیمت بالایی ندارد اما با توجه به شکل، ابعاد، نوع و طرح آن، ارزش گذاری می گردد. این رِنج قیمتی می تواند از چند ده هزار تومان تا حداکثر چند میلیون تومان تغییر داشته باشد. در قیمت گذاری، تراش، طرح و نقش سنگ و ابعاد و اندازه آن بسیار تأثیرگذار است و هرچه خوش تراش تر و زیبا تر باشد، قیمت آن نیز بیشتر است.
منابعی که در هند هستند از بهترین معادن استخراج عقیق سلیمانی و باباقوری هستند. این سنگ را اغلب به حالت صورت گنبدی یا تیله مانند تراش می دهند و در صنعت جواهر آلات از این نوع به عنوان نگین انگشتر های مردانه استفاده می شود.
جهت بهره مندی از خواص عقیق سلیمانی شارژ این سنگ امری واجب می باشد. برای شارژ باید هر هفته یک مرتبه سنگ را در آب جاری تخلیه انرژی کرده و دقایقی آن را زیر نور خورشید بگذارید تا سنگ مجدداً انرژی خود را بازیابد.
سنگ عقیق سلیمانی، سنگ ماه تولد برای متولدین ماه مهر، آبان و بهمن می باشد. فعالان حوزهی سنگ و تاثیرات طبیعی آن بر این باورند که این گوهر عمق دید ما را بیشتر کرده و به ما قابلیت دسترسی به افکار و حالات داخلی مان را میدهد. ادغام نیروهای مثبت در نیروهای منفی و تشدید صفات خوب یا بد از خواص عقیق سلیمانی می باشد. این سنگ معروف به “سنگ خوشبختی” و سمبل موفقیت است. خوب است مطلع باشید که اگر جزء افرادی می باشید که زیاد وسایل خود را گم میکنید عقیق سلیمانی انتخاب عالی ای برای شما نیست! (به این دلیل که باعث شدت گرفتن صفات می گردد). برخی دیگر از خواص این گوهر عبارتست از:
سایر مقالات
نگین انگشتر عقیق
سفارش انگشتر نقره
جواهر یا جواهرات در شیراز
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *