سنگ سیترین امروزه یکی از محبوب ترین سنگ های قیمتی موجود به شمار می رود. مجموعه ایران جملند در این مقاله شما را با سنگ زیبای سیترین و ویژگی ها و خواص آن آشنا می نماید. با ما همراه باشید تا با این سنگ جواهری خیره کننده و خواص آن آشنا شوید.
این سنگ متعلق به خانواده بزرگ سنگهای قیمتی کوارتز (SiO2) و پس از سنگ آمیتیست مهمترین عضو خانواده کوارتز به شمار می رود. نام این سنگ برگرفته از واژه فرانسوی "citron" به معنای لیمویی، می باشد. رنگ این گوهر به دلیل وجود آهن در آن بین زرد روشن تا زرد طلایی مایل به قهوهای متغیر می باشد و به صورت شفاف و نیمه شفاف در طبیعت یافت میشود. دارای ظاهری شش وجهی بوده و از لحاظ ساختاری شباهت بسیاری به آمیتیست و کوارتز دودی دارد.
معادن و ذخایر این سنگ در سراسر جهان یافت می شود، اما منابع قابل توجه آن عبارتست از: آمریکا، اسپانیا، روسیه، ماداگاسکار، فرانسه، انگلستان، بولیوی، هند و آرژانتین. اما کشور برزیل بزرگترین صادر کننده این سنگ در جهان به شمار می رود. در ایران نیز منابعی از این سنگ در کوهها و دشتهای مازندران، همدان، کرمان، قم، کرمانشاه و گاهی در بخشهایی از خراسان یافت میشود. البته سیترین های ایرانی معمولاً دارای کیفیت پایینی بوده و به ندرت نمونههایی با شفافیت و کیفیت خوب مشاهده می شود.
بهسازی و تقویت سیترین
این سنگ قیمتی استعداد زیادی در بهسازی داشته و به همین دلیل، روشهای مختلفی را بر روی آن اعمال می نمایند. اولین و البته متداولترین روش، تکنیک تقویت رنگ در سنگ سیترین می باشد و علت آن تعداد بسیار زیاد سیترینهایی است که از معادن مختلف دنیا یافت شده اند و از حیث رنگ قوی نمی باشند و بایستی تحت بهسازی سیترین حرارتی قرار بگیرند تا رنگشان تقویت گردد.
انجام عملیات بهسازی حرارتی در شرایط مختلف و دماهای متفاوت، نتایج جالب توجه و متفاوتی را به دنبال خواهد داشت. برای نمونه، آمیتیست(کوارتز بنفش) تحت بهسازی حرارتی، رنگ بنفش آن به زرد تبدیل می گردد و به این شیوه سنگ سیترین تولید می کنند. با حرارت سنگ سیترین، رنگ زرد آن، به سبز تبدیل می گردد و در این حالت کوارتز سبز(پرازولایت) به دست می آید. کوارتز دودی در دمای 300 الی 400 می تواند به رنگ زرد تغییر کند.
همانطور که در بالا گفته شد در ایران به غیر از برخی موارد که سیترین های مرغوب (خوشرنگ، شفاف و درشت) قابل دستیابی هستند، باقی موارد از نظر رنگ و شفافیت، دارای کیفیت پایین بوده و معمولاً رنگ آن ها، قوی نمی باشد. به همین دلیل، اکثریت آنها بایستی تحت بهسازی سیترین حرارتی و یا روغنی قرار بگیرند تا استعداد اولیه و ثانویه، آنها در مورد تقویت و تبدیل رنگ کشف گردد.
برای شارژ انرژی این سنگ باید یک بار در ماه آن را به مدت 24 ساعت در یک ظرف آب قرار دهید و سپس بین 2 الی 3 ساعت در معرض نور مستقیم خورشید بگذارید تا سنگ کاملاً شارژ گردد و از خواص درمانی آن به بهترین شکل استفاده نمایید.
به خاطر داشته باشید این سنگ در معرض بخار داغ قرار نگیرد.
در هنگام شستشوی ظرف و … آن را از دست در بیاورید. زیرا در برخورد با مواد شوینده و پاک کننده های قوی رنگ آن تغییر می کند.
سنگ جواهری سیترین را باید با آب و صابون و یا با پاک کننده های مخصوص طلا و جواهرات که شامل مواد شیمیایی سبک تمیز کرد. بایستی این جواهر را به مدت 30 دقیقه در ظرفی از آب گرم و مواد شوینده قرار دهید تا به خوبی خیس شود. سپس به آرامی با یک مسواک نرم یا پارچه آن را تمیز کنید. برای خشک کردن آن از پارچه مناسب استفاده کنید تا بر روی سطح آن خط و خش، ایجاد نشود.
برای مشاهده و خرید انواع سنگ سیترین اینجا کلیک نمایید
در باستان این سنگ به عنوان محافظی در برابر سم مار و افکار شیطانی کاربرد بسیاری داشته است و چون در آداب و رسوم گذشته این سنگ را مایه افزایش موفقیت و نعمت می دانستند به "سنگ موفقیت" مشهور است.
این سنگ خواص فراوانی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
بزرگترین سنگ سیترین تراشیده شده به نام Malaga(نام شهری در اسپانیا) دارای وزن 20200 قیراط در اسپانیا یافت شده است. این قطعه در موزه هنر طبیعت اسپانیا نگهداری می شود.
گالری نقره جات و زیورآلات ایران جملند
سایر مقالات
سفارش انگشتر نقره
از سنگ زمرد چه می دانید؟
سنگ عقیق و خواص اعجاب انگیز
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *