سنگ زمرد امروزه یکی از محبوب ترین سنگ های قیمتی موجود به شمار می رود. مجموعه ایران جملند در این مقاله از سنگ زمرد و ویژگی ها و خواص آن می گوید. با ما همراه باشید تا با این سنگ جواهری خیره کننده بیشتر آشنا شوید.
زمرد واژه ای یونانی به معنی "گوهر سبز" می باشد. این واژه در ادبیات یونان اشعار و متون یونانی جایگاه ویژه ای دارد. واژه ی زمرد معادل عربی "اسماراگدوس" یونانی می باشد. که خود برگرفته از واژهای سانسکریت به معنای سبز است. نام اصلی فارسی آن دوال یا دوبال می باشد. این گوهرسنگ با سختی 8-7/5، از نظر ترکیب شیمیایی، با فرمول Be3Al2(SiO3)6 از بریلیوم، آلومینیوم و سیلیکات تشکیل شدهاست. بریل خالص بیرنگ بوده و اضافه شدن مقادیر ناچیزی کروم و وانادیوم، رنگ سبز اعجاب انگیز زمرد را به وجود می آورد.
در بین گوهرسنگ های قیمتی بریل، سنگ زمرد پیشینه تاریخی بالایی دارد. این سنگ قیمتی بیش از شش هزار سال در بسیاری از فرهنگ های دنیا از جمله یونان باستان و ایران منبع جاذبه بوده و نزد مردمان ارزش بسیار داشته است. شواهدی مبنی بر خرید و فروش این گوهر در چهار هزار سال پیش از میلاد، در بازارهای بابل یافت شده است. این سنگ با زیبایی خیره کننده و قدرت معنوی در ادیان اصلی مقدس به شمار می رود. همچنین رنگ سبز، رنگی مقدس در فرهنگ ها و مذاهب مختلف از جمله اسلام بوده و حتی کلیسای کاتولیک نیز این رنگ را والاترین رنگ مذهبی می شناسد. در گذشته قبل از پیدایش عدسی و عینک بزرگنمایی، از گونه های شفاف این گوهر برای مطالعه و مشاهده اشیاء استفاده می شده و به همین دلیل به سنگ مطالعه مشهور بوده است.
آزتک ها و اینکاها، دو قبیله در آمریکای جنوبی، این سنگ را پرستش می کردند و از خواص دارویی سنگ زمرد استفاده می کردند. بعد از تنزل تمدن اینکاها، معادن این گوهرسنگ پس از نابود شدن تمدن اینکاها فراموش شده بود تا اینکه در قرن 16 میلادی با کشف معادن جدیددوباره استخراج آن آغاز شد. در مصر باستان این سنگ قیمتی را نشانی از زندگی ابدی و هدیه ای از جانب خدای حکمت (Thoth) می دانستند. این سنگ جواهری محبوب ملکه کلئوپاترا بوده است. در کتاب مقدس تورات، از زمرد به عنوان سنگ زیربنای شهر بیت المقدس ذکر شده است و نزد مردم بیت المقدس و قوم بنی اسرائیل ارزش والایی دارد.
برای مشاهده و خرید سنگ زمرد اینجا کلیک نمایید
بر اساس شواهد تاریخی، زمرد اولین بار در معادن کلئوپاترا، در مصر(نزدیکی دریای سرخ)، یافت شده است. اغلب زمردهای کار شده در جواهرات قدیمی از این معادن به دست آمده است. موقعیت این معادن در قرون وسطی نامشخص شده بود، تا سال 1818، که کالیود از سوی نایب پادشاه مصر مسئولیت یافتن این معادن را عهده دار شد و بالاخره آنها را یافت. این معادن در دامنه کوه های جبل سیکائیت و جبل زوبارا در نزدیکی دریای سرخ واقع شده بودند.
اولین نوع استخراج شده این سنگ گرانبها توسط مصریان، به دوره بطلمیوسی (330 – 323 قبل از میلاد) تعلق دارد، البته اشیائی یافت شده است که به رامسس دوم (1300قبل از میلاد) یا حتی قبل تر از آن باز می گردد. برخی معتقدند گنجینه های زمرد مغول، عثمانی و ایرانی از معادن خاوری به دست می آمده است که متعلق به پنج شیر افغانستان می باشد
نمونه هایی از زمرد در جواهرات ملی ایران
بیشتر بدانید: سنگ زمرد مظهر عشق و محبت
مرغوب ترین و البته مشهورترین سنگ های زمرد متعلق به کلمبیا می باشد. حدوداً 150 معدن از این گوهر در این کشور کشف شده که مهمترین آن، معدن کاسکیوز نام دارد. زمردهای کلمبیایی، دارای رنگ سبز تیره با شفافیت بسیار بالا هستند. بهترین کلکسیون زمرد دنیا از لحاظ تعداد، رنگ، اندازه و تراش در بانک مرکزی کشور کلمبیا می باشد. نوع مرغوب، در کشورهای دیگری نظیر هندوستان، ماداگاسکار، زامبیا، پاکستان، افغانستان و روسیه نیز یافت می شود.
این سنگ گرانبها معمولاً ناخالصی هایی دارد که جهت تشخیص نوع طبیعی از مصنوعی آن راهکاری مطمعن می باشد. برخی از گونه های مصنوعی به دلیل مواد مورد استفاده در آن ها هنگام قرار گرفتن در معرض امواج با طول موج بالا درخشش فلورسانت قرمز ماتی از خود نشان می دهند این در حالیست که نوع طبیعی آن هرگز چنین نوری از خود ساطع نمی کند. با عبور امواج فرا بنفش در کریستال های طبیعی و مصنوعی تشخیص تفاوت این دو از یکدیگر امری ساده می باشد. انواع مصنوعی این گوهر اشعه ماوراء بنفش را از خود عبور می دهند در نتیجه شفاف تر به نظر می رسند.
1): زمرد سبز برزیلی: همانطور که از نامش پیداست این زمرد از معادن برزیل استخراج می گردد و به آن ترمالین سبز (Brazilian tourmaline) هم می گویند. البته اکنون زمرد سبز برزیلی از معادن آفریقا استخراج می گردد.
2): زمرد چشم گربه ای: چشم گربه ای،نوع بسیار کمیاب از این گوهر می باشد که به دلیل وجود حالتی مانند چشم گربه این نام را به خود اختصاص داده است. این گوهر با نام Tail of the dragon یا دم اژدها نیز معروف می باشد.
3): زمرد سبز تراپیچ: این نوع در معادن کلمبیا یافت می شود و دارای الگوی خاصی به شکل ستاره می باشد و به همین دلیل به آن زمرد سبز ستاره ای هم می گویند.
4): زمرد زامبیایی: این نوع زمرد در معادن کشور زامبیا یافت می شود و از لحاظ رنگ و شفافیت دارای کیفیت بالایی است. این گونه زمرد در صنعت جواهرات و نزد جواهرسازان ارزش بالایی دارد.
1): زمرد چتم (Chatam) : توسط کارخانه ای با همین نام با روش حرارتی و همجوشی زمرد ساخته میشود.
2): زمرد ژیلسون(Gilson): به روش حرارتی و آزمایشگاهی تولید می گردد.
3): زمرد لشلایتنر(Lechleitner): در این روش یک لایه نازک از زمرد بر روی یک بریل زینتر و همجوش می گردد.
زمرد سنگی با انرژی بسیار بالا و خواص بیشمار است. از جمله خواص آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سایر مقالات
گوهرسنگ شیراز
سفارش انگشتر نقره
سنگ عقیق و خواص اعجاب انگیز
خواص سنگ سیترین و ویژگی های آن
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *