یاقوت با سختی 9 سخت ترین ماده پس از الماس می باشد. این سنگ نوع قیمتی کانی کوراندوم می باشد. کوراندوم از کانیهای سنگهای آذرین و نوعی آلومین (اکسید آلومینیوم) به شمار می رود که ممکن است مقدار کمی ناخالصی از عناصری نظیر تیتانیوم، مس، منگنز، کروم و آهن در آن وجود داشته باشد که باعث ایجاد رنگهای مختلفی مانند آبی، زرد، بنفش، صورتی، نارنجی و سرخ در کوراندوم میگردد. کوراندومهای سرخرنگ و صورتی با نام یاقوت سرخ شناخته شده هستند و به آن کوراندوم هایی که به رنگ های دیگری به جز سرخ و صورتی هستند یاقوت کبود(سافیر- Sapphire) می گویند. یاقوت کبود بیشتر با رنگ آبی تیره مشاهده می شود. این سنگ قیمتی و زیبا در اسیدها نامحلول بوده و ذوب نمیگردد.
نام یاقوت کبود برگرفته از زبان یونانی و به معنای آبی رنگ می باشد و در واقع آن را برای سنگهای آبی رنگ به کار می برند. در قرون وسطی نام "سافیر" را برای سنگ لاجورد به کار می بردند اما پس از سال 1800 میلادی گوهرشناسان به این نتیجه رسیدند که این گوهر از انواع کوراندوم همانند یاقوت سرخ می باشد.
برخی از معادن مهم سنگ یاقوت کبود عبارتند از استرالیا، برمه، سریلانکا، تانزانیا، هندوستان(کشمیر)، تایلند و در نهایت ماداگاسکار (که یکی از غنیترین معادن محسوب می شود). از قدیم معادن یاقوت كبود كشمیر در سراسر دنیا شهرت بسیار داشته و یاقوت های استخراجی از معادن این منطقه رنگ و جلای بسیار زیبایی هستند و مرغوبیت بالای آن غیر قابل انکار می باشد. البته معادن دیگری نیز در کشورهای برزیل، کامبوج، کنیا، مالاوی، زیمبابوه، ایالات متحده و فنلاند وجود دارد.
امروزه تایلند از مشهورترین مراكز مهم تراش سنگ یاقوت و دیگر انواع سنگ های جواهر می باشد و اکنون یكی از كشورهای عمدهِ صادر كننده در این زمینه به شمار می رود.
سافایرهای بزرگ و مرغوب بسیار کمیاب هستند و برخی از انواع آن شهرت جهانی دارد از جمله: ستاره هند با وزن 536 قیراط در موزه علوم طبیعی نیویورك، ستاره آسیا به وزن 330 قیراط، ستاره نیمه شب به وزن 116 قیراط در موزه آمریكا.
بزرگترین یاقوت کبود تراشیده شده جهان میلینیوم نام دارد که در سال 1995 با وزن 90/000 قیراط یا 18 کیلوگرم استخراج گردید. این سنگ قیمتی که لقب بزرگترین یاقوت کبود را به همراه خود دارد به شکل مجسمه های قدیمی تراشیده شده. قیمت تخمینی این جواهر 180 میلیون دلار برآورد شده است و البته شرط بسیار جالبی برای خرید آن وجود دارد و این است که باید در مکانی جهت بازدید مردم قرار بگیرد.
سافایرهای مصنوعی در قرن 19 میلادی ساخته شدند و تولید انبوه آنها از اول قرن 20 میلادی آغاز گردیده است.
برای خرید انواع سنگ یاقوت به سایت ایران جملند مراجعه کنید
برخی از خواص این سنگ قیمتی و خیره کننده عبارتست از:
برای مشاهده زیورآلات زیبا به سایت ایران جملند مراجعه نمایید
سایر مقالات
سنگ ماه تولد
موسسه گوهرشناسی GIA
جواهر یا جواهرات در شیراز
سنگ عقیق و خواص اعجاب انگیز
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *