سنگ هایی نظیر الماس، زمرد، یاقوت سرخ، یاقوت کبود و … به دلیل زیبایی، دوام و کمیاب بودنشان دارای ارزش بسیار بوده و به نام سنگ های گرانبها شناخته شده می باشند. این سنگ ها از اواسط دهه 1800 میلادی به دو گروه "سنگ های قیمتی" و "سنگ های نیمه قیمتی" تقسیم گردیدند. اصطلاح سنگ های قیمتی برای الماس، یاقوت سرخ، یاقوت کبود و زمرد به کار گرفته می شود و بقیه سنگ های گرانبها در مجموعه سنگ های نیمه قیمتی قرار گرفته است که بیشتر آنها از جنس کوارتز می باشند. کهربا، آمتیست، آکوامارین، آونتورین، سنگ چشم ببر، فیروزه، عقیق سلیمانی و سایر انواع عقیق، سیترین، گارنت، یشم، جاسپر، کهربای سیاه، کونزایت، لاجورد، مالاکیت، سنگ قمر، انیکس (عقیق سیاه)، زبرجد، تانزانیت، توپاز، تورمالین از جمله سنگ های نیمه قیمتی هستند.
هنر گوهرتراشی، دارای قدمتی هزار ساله می باشد. آن زمان که تمدن های باستانی، این سنگ های گرانبها و زیبا را به عنوان سنگ های زینتی و برای آذین شخصی به شکل های مختلفی در گردنبند و انگشترهای جواهری استفاده می کردند. بر اساس نظریات باستان شناسان و مورخين، استخراج معادن در ايران، از هزاره پنجم ق.م رایج بوده است. در ابتدا سنگهاي گرانبها به خاطر كميابي و زيبايي، نظر مردم را جلب نمود و جادوگران و رمالان از اين مساله و همچنین بی اطلاعی مردم سوء استفاده کرده و ضمن بيان خواص جادويي براي هر يك از سنگها با فروش آنها درآمد بالایی برای خود رقم می زدند.
استفاده از گوهرسنگ ها به شکل سنتی در کشور ما که تاریخی چند هزارساله دارد از همان آغاز تاریخ، وجود داشته است. آبادانی کشور، ثروتمند بودن و علاقه مندی مردم سرزمینمان به زندگی پرتجمل و باشکوه، توأم با زیباییپسندی، همواره دلیل توجه مردم ایران زمین به گوهرها و زیورآلات بوده است.
ابزارهای مورد نیاز جهت تراش سنگ عبارتند از:
ابزارهای مورد نیاز جهت تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی
به طور کلی در نام گذاری هر تراش دو مولفه اساسی مورد توجه قرار می گیرد: "نوع تراش سنگ" و "شکل تراش سنگ"
نوع تراش سنگ به شیوه یا مدلی که سنگ در آن تراش می خورد، گفته می شود که خود شامل سه دسته عمده می باشد: " تراش برلیان (brilliant cut)، تراش پلکانی (step cut)، تراش تلفیقی (mixed cut) "
شکل تراش سنگ برای توصیف طرح هندسی تمام شده سنگ به کار می رود که شامل تقسیم بندی هایی مانند: " گرد(round)، قلبی(heart)، گلابی(marquise)، کابوشن(cabochon) و … می باشد. "
هر تراش از 5 قسمت اصلی تشکیل شده است که به ترتیب از سطح به نوک سنگ عبارتند از: "سطح (table)، تاج (crown)، کمربند (girdle)، خیمه (pavilion)، نوک (culet)"
تراش سنگ های قیمتی فرآیندی با قدمت هزار ساله است. زمانی به سنگی واژه فست خورده اطلاق می گردد که طی فرآیندی سنگ قیمتی تراش نخورده (راف) تبدیل به گوهری درخشان و جلا داده شده، گردد. شاید در نگاه اول یک کار دشوار به نظر برسد، با این وجود می توانید سنگ های قیمتی را همانند یک استادکار با پشت سر گذاشتن چند مرحله، تراش فست دهید. البته آشنایی با عملکرد ابزارها و انجام مراحل به بهترین شکل، نیاز به آموزش جامع دارد.
1): مرحله اول: یک سنگ جواهر تراش نخورده شده را انتخاب کنید. نوع سنگی که انتخاب می نمایید تعیین کننده این خواهد بود که چگونه می توانید سنگتان را بر اساس وضوح، وزن و شکل آن تراش دهید.
2): مرحله دوم: تراش مناسب با سنگ رافی که انتخاب کردید، را بشناسید. منابع بسیاری از جمله آموزش آنلاین، سی دی های آموزشی و یا حتی جلسات کلاس درس وجود دارد که می توانید به منظور ارتقاء سطح دانش و مهارت خود استفاده نمایید.
3): مرحله سوم: از یک دستگاه فست برای از بین بردن زوایا و نواحی بی مصرف استفاده کنید. اغلب سنگ های راف اشکال ناهماهنگ و نامتناسب دارند، به همین منظور شما باید این قسمت های بی مصرف و نادرست را با دستگاه فست بسایید تا به اندازه و شکل دلخواه خود نزدیک گردید.
4): مرحله چهارم: مقدار کمی از موم داپ را تا زمانی که نرم و قابل انعطاف شود حرارت بدهید. موم را به انتهای میله داپ خود متصل و سپس گوهر را به موم بچسبانید. اطمینان حاصل کنید که گوهرتان در جهت مناسبی بر روی میله داپ نصب شود. پایه گوهر یا همان قسمتی که در خاتمه بر روی جواهر سوار خواهد شد، باید بر روی موم باشد و قسمتی که تصمیم به زاویه تراشی (فست) آن را داریم باید به نمایش گذاشته شده و به رو باشد . ابتدا منتظر بمانید تا موم در اطراف سنگ کاملا سرد و خشک شود، سپس اقدام به ساییدن و پاک کردن موم های اضافه از اطراف سنگ نمایید .
5): مرحله پنجم: سنگ قیمتی را طبق طرح انتخابی خود تراش دهید. انتخاب های متداول برای تراش عبارتند از تراش زمرد، تراش پرنسس، تراش گلابی و تراش الماس. هر کدام از این تراش ها، تکنیک های خاص خود را دارند و برای رسیدن به تراش مورد نظر و به دست آوردن ایده های خلاقانه برای تراش، شما نیازمند مشورت و استفاده از دستورالعمل همراه با دستگاه تراش فست هستید.
6): مرحله ششم: سنگ تراش خورده را به آرامی با یک پارچه نرم و یا محلول های اکسید فلز، پولیش دهید. این کار سبب براق شدن گوهر شما گردیده و سنگ قیمتی درخشان به نظر می رسد. همچنین با پولیش دادن اگر معایب و نواقصی در زمان تراش فست بر روی سنگ به وجود آمده باشد، از بین خواهد رفت.
مجموعه ایران جملند با سال ها تجربه، یکی از برترین ها در امر آموزش آنلاین و حضوری در این زمینه می باشد. با شرکت در دوره های این مجموعه تحت آموزشی کامل و کاربردی به شما هنرجویان عزیز، پس از اتمام دوره می توانید به سادگی و با کمترین هزینه جهت تامین ابزار مورد نیاز، شروع به کار و کسب درآمد نمایید.
سایر مقالات
سنگ ماه تولد
گوهرسنگ شیراز
تفاوت مدال گردنی با گردنبند
سنگ عقیق و خواص اعجاب انگیز
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *